Kamelínový BIO olej Podor
6,70 €
Unikátny produkt Kamelínový BIO olej Podor od výrobca Podor u nás nájdete výhodne za 6,70 €
-
Výrobca/Značka:
Camelinový – ľaničníkový olej
Ľanový olej
Camelinový, ľaničníkový, ľanový olej je získavaný z rastliny zvanej Camelina sativa alebo Ľan siaty Olej je vyrábaný lisovaním jadierok za studena, je 100% prírodný, nerafinovaný a nefiltrovaný
Ľanový olej použitie:
používa sa najmä v studenej kuchyni na zeleninové šaláty, do nátierok a omáčok
výnimočne sa používa aj v teplej kuchyni, nesmie však byť používaný na varenie pri vysokých teplotách – odporúča sa maximálne stredná teplota do 150°, najdlhšia prípustná doba varenia je 15 minút
Pri vyšších teplotách sa tento olej prepaľuje
Má nízky bod dymenia a mení sa na glycerol a mastné kyseliny produkujúc namodralý dym
vhodný je ako prímes do mliečnych výrobkov, napr do tvarohov, syrov alebo jogurtov
vhodná je aj jeho samostatná konzumácia
Ľanový olej účinky:
má vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín a vitamínu E, ktorý je známym antioxidantom
zabraňuje starnutiu, má omladzujúce účinky
posilňuje imunitu organizmu
pomáha predchádzať vzniku rakovinových ochorení
pôsobí priaznivo na cievny systém, rozširuje cievy a zabraňuje ich zanášaniu
zvyšuje pružnosť ciev
znižuje hladinu cholesterolu v krvi
optimalizuje krvný tlak
pôsobí protizápalovo
ovplyvňuje metabolizmus tukov
chráni srdce pred vznikom kardiovaskulárnych ochorení
chráni pred aterosklerózou
bráni pred vznikom trombov a upchatím ciev
je vhodný pri diétach
mierni bolesti pri menopauze
stimuluje organizmus a dodáva mu energiu
zmierňuje problémy s obličkami
je vhodný pre diabetikov
pomáha pri niektorých očných ochoreniach
zlepšuje fungovanie prostaty
Výživné hodnoty v produkte 100 g:
Nasýtené mastné kyseliny: 10 g
Polynenasýtené mastné kyseliny: 54 g
Omega-3 mastné kyseliny: 37 %
Omega-6 mastné kyseliny: 45 %
Omega-9 mastné kyseliny: 35 %
Vitamín E: 5 mg
Plodina Camelina sativa obsahuje vysoký podiel zdravých tukov - omega-3 mastných kyselín a vysoký podiel vitamínu E, čo z tejto rastliny robí prírodný antioxidant Obsahuje tokoferoly, steroly a kyselinu olejovú, čo sú zložky so silnými antioxidačnými účinkami Bojujú proti voľným radikálom, čo znamená, že majú protirakovinové účinky a spomaľujú starnutie
Rastlinu môžeme nájsť aj pod názvom falošný ľan alebo divoký ľan, je pôvodom z Európy a Strednej Ázie Poznali a pestovali ju už naši predkovia pred viac ako 3000 rokmi Olej z tejto rastliny patrí do zoznamu zdravých olejov
Plodina sa vyznačuje chuťou po cibuli a horčici, vôňa je bez silnej arómy Farba oleja je zlatá až hnedastá
Ľanový olej je najbohatším zdrojom zdravých omega-3 mastných kyselín, je zdrojom lignanov, ktoré majú výrazné protirakovinové, antivírusové, antibakteriálne a protiplesňové účinky Obsahuje aj vlákninu, ktorá zabezpečuje správne fungovanie tráviaceho systému Z vitamínov je vo vysokej miere zastúpený vitamín E a skupina vitamínov B, konkrétne vitamíny B1, B2, B5, B6 a B9 Obsahuje aj minerály ako je vápnik, sodík, draslík,horčík, železo, zinok, fosfor, meď a mangán
Skladovanie:
V neotvorenom stave sa odporúča skladovať 15 – 18 mesiacov na chladnom, suchom a tmavom mieste V otvorenom stave je nutné ho spotrebovať do 3- 4 mesiacov, ináč stráca na svojej kvalite Ak je olej užštipľavý a zatuchnutý, neodporúča sa v žiadnom prípade jeho konzumácia Vtedy je obsah karcinogénnych látok v oleji veľmi vysoký
Krajina pôvodu: Rakúsko