VITAMÍN C 1000 STAR
Výživový doplnok
Vitamín C 1000 Star je vitamínový doplnok, ktorý obsah výťažok z rastliny ruže šípovej (Rosa canina), ktorá obsahuje 10 násobne viac vitamínu C ako citróny Patrí medzi najzákladnejšie vitamíny dodávané organizmu
Vitamín C účinky:
podporuje imunitu
napomáha tvorbe kolagénu
slúži ako výborný antioxidant
podieľa sa na chode energetického metabolizmu
znižuje únavu a vyčerpanie
Šípka bola v strede pozornosti už v Staroveku, a to v Grécku a Ríme, kde sa jej okvetné lístky používali ako súčasť kúpeľov Ľudový názov šípky je psia ruža, pretože ju v osemnástom až devätnástom storočí ju používali na ošetrenie rán po uhryznutí túlavými psami Bola aj súčasťou niektorých stredovekých erbov šľachticov v Európe a považuje sa za národnú kvetinu Hampshire Šípkový náhrdelník mal priťahovať milovanú osobu a ochraňovať pred zlom, tiež odstraňovať nespavosť – v ľudovom liečiteľstve sa využívali plody, kvety aj korene ruže šípovej Dnes sa z nej využívajú najmä plody – čerstvé i sušené šípky, ktoré obsahujú karotén, mnohé minerálne látky a vitamíny, no najdôležitejší je vitamín C Šípky majú aj močopudný účinok, preto sa dajú použiť pri liečbe močových ciest či obličiek Šípkový čaj je určený na posilnenie obranyschopnosti organizmu a podporu imunity, tiež ako prevencia proti nachladnutiu Jeho užívanie tiež odstraňuje únavu a zlepšuje koncentráciu
Vitamín C ďalšie vlastnosti:
má antioxidačné účinky
podporuje tvorbu kolagénu, pre správnu činnosť ciev, kostí, pokožky , zubov a ďasien
prispieva k správnemu fungovaniu nervovej sústavy, psychickej činnosti a obranyschopnosti organizmu
zvyšuje absorbciu železa
podporuje energetický metabolizmus
znižuje únavu a vyčerpanie
podporuje imunitný systém
Z histórie vitamínu C: Už v roku 1747 škótsky lekár James Lind testoval citrusové ovocie na britských námorníkoch a takto objavil liek proti skorbutu Neskôr v roku 1928 bola v citrónovej šťave identifikovaná zložka – vitamín C Vedecké štúdie dokázali, že všetky rastliny a väčšina živočíchov si dokáže vyprodukovať potrebný vitamín C Človek však túto schopnosť nemá, preto si ho musí dopĺňať prostredníctvom potravy a výživových doplnkov Medzi hlavné zdroje vitamínu patri citrusy, zemiaky, paradajky, camu camu, acerola, pomaranče, petržlenová vňať, grepy, šípky, jahody, papaya, brokolica, kiwi, kapusta, čierne ríbezle, jablká V súčasnosti ho poznáme aj pod názvom kyselina L-askorobová Ako prvý kyselinu askorbovú izoloval nositeľ Nobelovej ceny dr Albert Szent-Gyorgyi Po ňom nasledoval aj Linus Pauling, nositeľ dvoch Nobelových cien Obaja zomreli vo veku 93 rokov Zvýšené dávky vitamínu C by mali užívať tehotné a dojčiace ženy, tiež predčasne narodení novorodenci, osoby pohybujúce sa v infekčnom alebo stresovom prostredí Fajčiarom sa odporúča dvojnásobná denná dávka
Známe sú tiež prejavy spôsobené nedostatkom kyseliny L-askorbovej:
spomalený rast
kazenie zubov, narušenie stavby kostí, deformity kĺbov
slabá odolnosť voči infekciám
únava
žaludočné problémy
lámavé kapiláry
znížená tvorba mlieka
Bolo zistené:
pacienti so srdcovou príhodou majú dlhodobo nízku hladinu tohto vitamínu
podávanie vysokých dávok vitamínu C vnútrožilovo predlžuje život ľuďom s pokročilým štádiom rakoviny o 3-10x
Dávkovanie: 1 tableta 2× denne s jedlom
Obsah balenia: 60 tabliet
Cena: Závisí od spôsobu pestovania rastlinnej zložky
ZloženieRose hips (Rosa canina, vitamín C, šípky) 1000 mg (1250% RDA) RDA - odporučená denná dávka
Upozornenie podľa nariadenia komisie EÚ: Tento produkt je registrovaný ako doplnok stravy Nemá schválené liečivé účinky a nejedná sa o liek Nie je určené ako náhrada pestrej stravy Neprekračujte odporúčané dávkovanie Ukladajte mimo dosahu detí Minimálna trvanlivosť vyznačená na obale